субота, 2. март 2013.

Pečeno meso divljeg vepra

E, sada jedan recep(a)t za mog prijatelja i brata Gošu C. i sve uspešne i one manje uspešne lovce, koji mogu (na lakši ili teži način) doći do mesa divljeg vepra.

Dakle, brat Goša je pasionirani lovac i zamrzivač mu je uvek pun mesa od divljači. Ima tu svega i svačega, a naročito mesa od divljih svinja (i veprova) kojih u našem kraju ima veoma mnogo (brat Goša sprema vanzemaljske pljeskavice od njihovog mesa).

Ko je imao prilike da radi sa mesom od divljeg vepra (divljih svinja uopšte), zna da je vrlo nezahvalno za spremanje, zato što je krto i (uglavnom) posno, a , ako je u pitanji svinja (vepar)-veteran, bogami i žilavo. Najbolje meso je od svinje (ženke) od 6 meseci do godinu starosti. Još ako je ulovljena u rodnoj godini (kada je bilo puno kukuruza i žira), onda je reč o mesu I kvaliteta.

Bilo kako bilo, karakteristično za većinu recepata za jela od mesa divljih svinja (i veprova) je da meso mora da odstoji u marinadi - da porpimi mirise začina i da omekša.

Vraćamo se receptu.

Potrebne namirnice:

- 1 kg mesa divljeg vepra (but ili kare) u jednom komadu,
- 250 ml suvog crnog vina (suvo znači da nije slatko; može se koristiti nrp. *Merlot* ili *Vranac*),
- 50 gr slanine,
- 2 kašike svinjske masti,
- 2 glavice crnog luka,
- 125 ml sirćeta,
- 2 kašičice paradajz pirea,
- 2 lorbera,
- 1 veza peršuna,
- 4 zrnca bahara
- so, biber
- bareni krompir po želji (za garnirung)

Seckanje:

Crni luk nasečemo na krupno (može i na kolutove), peršun iseckamo srednje sitno.

Marinada i mariniranje:

U 1/2 litra vode posoljene vode stavljamo luk, peršun, lorber i bahar. Kuvamo dok luk ne omekša, dodajemo sirće i sklanjamo sa šporeta. Marinada mora dobro da se ohladi!

Meso očistimo od kožica i opni i potopimo u (ohlađenu) marinadu. Držimo ga na hladnom mestu (može i u frižideru) 48 sati, povremeno ga okrećući da bi upilo sve začine.

Priprema:

Meso vadimo iz marinade, špikujemo slaninom i natrljamo biberom (ako marinada nije bila dovoljno slana, dodajemo i so). U tiganj stavljamo mast i dobro propržimo komad sa svih strana (da uhvati koricu). Zatim ga stavljamo u glineni sud, dolivamo marinadu, stavljamo poklopac, ubacujemo u (hladnu) rernu, okrećemo na 150 stepeni i tu ostaje 2 do 2,5 sata. Po potrebi povremeno dolivamo vodi (još bolje ako je preostalo od marinade). Kada meso omekša, vadimo ga, sečemo na komade debljine 1cm (potrebna je velika, jaka viljuška i veoma oštar nož, da bi komadi ispali pravilni) i ponovo vraćamo u glineni sud. U sud dodajemo vino i paradajz-pire, razmućen u malo vode. Vraćamo u rernu i kuvamo dok se sos ne zgusti. Kada bude gotovo, vadimo meso, a sos propasiramo.

Serviranje:

Na tanjir stavljamo parčad mesa, prelijemo sosem i garniramo kuvanim krompirom.

Prijatno! Javite kako je ispalo!





Нема коментара:

Постави коментар

Komentar