субота, 16. март 2013.

Jagnje punjeno pasuljem

Pre nekoliko godina, na putu za more (godinama letujem u Bugarskoj - grad Primorsko), promašio sam skretanje kod Sofije (napravili su novu obilaznicu) i, umesto prema Plovdivu, uputio se prema Perniku.

Pošto je *avantura već počela*, nisam želeo da se vraćam. Namera mi je bila da napravim luk i izađem na pravi put kod gradića Ihtiman. 

Tako sam zalutao u možda nejlepši deo Bugarske - Rodopske planine.



Nisam se pokajao. Priroda je prelepa, gotovo netaknuta, vazduh čis i okrepljujući. Samo je put u užasnom stanju. Onako naš, Balkanski - uzan, afalt iz prošlog veka, rupe upadne, povremeno po neki konj ili lisica pretrči ispred vas.

Stali smo da odmorimo (i pojedemo nešto) u jednom malenom etno-restoranu kraj puta i tu ja na jelovniku vidim - jagnje punjeno pasuljem. Dam konobaru napojnicu i pitam dali je recept tajna. Čovek se slatko nasmejao, reče da nije tajna i da može da me upozna sa kuvarom. Od njega sam i pokupio recept za ovo jelo.

Jagnje punjeno pasuljem

Potrebne namirnice:


- 1 jagnje sa iznutricama,

- 1 kg pasulja,
- 3 glavice crnog luka,
- 200 ml zejtina (manji deo za prženje luka, veći za podmazivanje pleha),
- 100 gr maslaca (oni upotrebljavaju domaći),
- 5 gr bibera,
- 2 kašičice crvene paprike,
- 2 veze peršuna.

Napomena: nisu uzete u obzir namirnice potrebne za spremanje pasulja.

Seckanje:

Crni luk na sitno, iznutrice na komadiće, peršun na sitno.

Predpriprema:

Pasulj skuvamo na klasična način (kod njih je to *klasično* sve samo ne klasično: stavlja se ujutru u sud sa vodom, pa ga negde predveče stavljaju da proključa, potom promene vodu, pa kada proključa po drugi put prave zapršku, a onda ga sele u glinenu posudu, zamazuju pokolpac testom, zatrpavaju u topli pepeo ognjiša-koje koriste za pripremanje jela ispod *vršnika*, ali o tome drugi put- i ostave da prenoći. Od začina stavljaju samo nanu-kod njih se to zove *džodžan*- i so).

Iznutrice skuvamo u vodi da omekšaju.

Luk prodinstamo na zejtinu i malo vode, dodajemo crvenu papriku i sklanjamo s vatre.

Priprema:

Jagnje operemo i posolimo. U njega ubacujemo iznutrice, pasulj, peršun, biber i (ako je potrebno) so (pasulj je već posoljen, još ako je posoljena i unutrašnjost jagnjeta - nema smisla dodavati još-najbolje je da se navedene stvari smešaju u jedan sud i da se smeša proba). 

Zatim ušivamo jagnje, mažemo maslacem, stavljamo u podmazan pleh (uz onaj zejtin oni dodaju i malo vode) i počemo na umerenoj temperaturi.

E, sad što se vremena pečenja tiče - ne bih znao da vam kažem koliko traje. Kod njih se to sprema u ozidanim pećnicama (*furna*).



S obzirom da je reč o većem plehu, u klasičnoj kuhinjskoj rerni se i ne može spremiti. Najbolje bi bilo pečenje obaviti u nekoj pekari ili pečenjari.

Prijatno! Javite kako je ispalo!


Нема коментара:

Постави коментар

Komentar