петак, 29. март 2013.

Teleći škembići

Jedno relativno jevtino i vrlo ukusno jelo koje će se (nadam se) dopasti ljubiteljima škembića.

Šta je glavna caka kod škembića? 

Glavna caka je dobro ih očistiti. Kada su u pitanju svinjski škembići čišćenje je daleko teže od čišćena telećih. Sećam se, moja majka ih je stavljala u kreč. Neki ih potapaju u rastvor vode i sirćeta da prenoće. Kod telećih je malo lakše: obično se preperu u nekoliko (vrućih) voda i to je to (naravno reč je o škembićima koje ste dobili od svinje ili teleta iz sopstvenog svinjca, tj. štale).

Mi *srećnici* koji nemamo ni svinjac ni štalu, već škembiće kupujemo u mesarama, nemamo tih problema - prodaju se (obično) dobro očišćeni, tako da je obično pranje vodom dovoljno za početak pripreme. 

Ima samo jedna caka - ako želite da škembići budu mekši, posle pranja potopite ih u hladnu vodu i pustite da odstoje 2 sata.

Dobićete nešto ovako:


Sada su spremni za kuvanje. 

Potrebne namirnice:

- 1 kg telećih škembića,
- 100 gr maslaca, 
- 3-4 čena belog luka,
- 150 ml belog vina (suvog),
- 1 list lorbera,
- mlevena paprika, biber, so,
- zejtin (za podmazivanje posude).

Seckanje:

Škembiće na kocke (njabolje kuhinjskim makazama), beli luk na sitno,sitno (nemojte ga provlačiti kroz presu, obavezno naseckajte).

Priprema:

Škembiće skuvamo u blago posoljenoj vodi. Sad, treba da se kuvaju dok dobro ne omekšaju što može da znači i do 3 sata. (Za nas srećnike koji kuvamo na struju, to i ne pojeftinjuje ovo jelo, ali - jednom se živi!).

Skivane škembiće procedimo. Podmažemo glinenu posudu (ne treba preterivati sa zejtinom), stavljamo red škembića, pa  preko njega so, biber, mlevenu papriku i beli luk, pa ponovo red škembića, pa zaćine ( tu negde umetnemo i lorber; ako je posuda manja i ima mesta za više redova, lorber se može i usitniti pa staviti u više reda) i tako dok ima materijala. Potom zalivamo vino, rasporedimo maslac, stavljamo poklopac i pečemo na 180 dok ne bude gotovo (i ne treba mu puno, s obzirom da su škembići predhodno dobro skuvani).

Prijatno! Javite kako je ispalo!

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar