среда, 20. март 2013.

Bukovača recepti

Na zahtev redovne čitateljke još nekoliko recepta sa bukovačom.

Rižoto sa bukovačom.

Potrebne namirnice:

- 300 gr bukovače,
- 250 gr pirinča,
- 2 glavice crnog luka,
- 1 dcl ulja,
- 50 gr graška,
- 50 gr šargarepe,
- 50 gr celera,
- 50 gr paštrnaka,
- kari,
- mešavina začina (začin C, vegeta, aleva i sl.),
- 150 gr trapista (ili bilo koji drugi slični)
(ovo je paštrnak koji ja obično izostavim)

Seckanje:

Crni luk na sitno, bukovača na komadiće, šargarepa i paštrnak na rende, celer kao za supu.Trapist na krupno rende (najbolje je narendati ga direktno, na kraju, na već polupripremljeno jelo - de se ne suši).

Predpriprema:

Skuvamo pirinač. Sad, svako ima svoj način kuvanja pirinča. Lično ja ga kuvam na sledeći način: na jednu količinu pirinča idu dve količine vode. Kada provri, smanjujem na najslabiju temperaturu (ako su manje količine isključim), ostavljam zaklopljeno 20 minuta. Po pravilu za to vreme ne bi trebalo da se otklapa, ali kod većih količina, voda hoće da izađe, pa ga ponekad držim polu-poklopljen. Posle 20 minuta sklanjam sa ringle i ostavljam da odstoji još 5-6 minuta.

U malo vode skuvamo povrće sa začinom.

Priprema:

Crni luk dinstamo na ulju desetak minuta. Dodajemo bukovaču i dinstamo još 5-6 minuta. Sklanjamo s vatre. Dodajemo oceđeno povrće i pirinač, so i kari po ukusu i sve sipamo u predhodno podmazanu vatrostalnu posudu. Pospemo trapistom, i pečemo u zagrejanoj rerni (200) oko 20 minuta (da se zapeče).

Gulaš od bukovače.

Potrebne namirnice:

- 600 gr bukovače,
- 400 gr crnog luka,
- 1,5 dcl ulja,
- 2 dcl belog vina,
- kašičisa mešavine začina,
- kašičica crvene paprike,
- 2 kašičice brašna,
- 1 ljuta paprika,
- kari,
- so, biber.

Seckanje:

Crni luk na sitno, bukovaču na kockice (veličina kao kod gulaša sa mesom).

Predpriprema:

U čašu hladne vode razmutimo brašno, mlevenu papriku, mešavinu začina, kari, biber i so.

Priprema:

Crni luk propržimo na ulju, dodamo bukovaču, ljutu papriku (ko ne voli može da izostavi) i vino, pa dinstamo još 20 minuta. Kada je gotovo, prebcimo u predhodno nauljenu vatrostalnu posudu, prelijemo sadržajem iz čaše i pečemo na 200 stepeni dvadesetak minuta (da se zapeče).

Kao prilog ide bareni pirinač i zelena salata.

Pohovana bukovača u prezli.

Potrebne namirinice:

- 400 gr bukovače,
- 3 jaja,
- 2,5 dcl ulja,
- 100 gr brašna,
- 150 gr prezli,
- kašičica soli.

Seckanje:

Bukovačama odstranimo nožice, da ostanu šeširići (ja njih presečem na pola uzduž i spremim na isti način kao i šeširiće).

Priprema:

Bukovaču operemo pod mlazom vode, protresemo je da se malo ocedi i tako vlažnu posolimo, uvaljamo u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Pržimo na ulju 7-8 minuta (naravno prvo jedna pa druga strana).

Kao prilog ide tartar sos.

(Na isti način se pohuju i štapići od bukovače - oprane šeširiće narežemo na štapiće. Idu dobro sa krompir pireom, limunom i zelenom salatom).

Prijatno! Javite kako je ispalo!


Нема коментара:

Постави коментар

Komentar