недеља, 3. март 2013.

Marinada za ribu

Vanredno izdanje!

Za mog prijatelja Emila,

Marinada za ribu

- 2 dcl maslinovog ulja (ako nema može i suncokretovo),
- 1 dcl belog vina,
- 1 kašičic sirćeta,
- 4-5 čena belog luka,
- so, biber,
- ruzmarin,
- estragon.

Priprema:

U adekvatnu posudu sipate (od navedenih sastojaka) prvo sve što je tečno, promešate, zatim dodate beli luk (ja ga provučem kroz presu, ima više efekata nego da ga seckate), so, biber, ruzmarin i estragon (količine odredite po ukusu).

U ovakvoj marinadi riba treba da stoji oko dva sata. Povremeno je okretati da ravnomerno upije začine.

Evo nešto i o estragonu:

Estragon (lat. Artemisia dracunculus) pripada familiji (Asteraceae). U južnoj europi nalazimo estragon kao divlju biljku. Estragon kojeg friškog ili sušenog nalazimo u trgovinama dolazi iz balkanskih zemalja, kao i Nizozemske. Estragon je aromatičan, jakog i oštrog okusa (slatko-ljuti), ali izrazito ugodnog mirisa. Spada u najskuplje i najtraženije začine.
Estragon

Karakteristike estragona


Biljka estragona je višegodišnja i voli sunčana staništa i naraste 60-150 cm.
Estragonov sastojak estragol, koji se smatra kacerogenim, pa se sa upotrebom ovog začina ne treba pretjerivati.

Estragon kao začin u kuhinji


U kuhinji se koriste listovi estragona (sviježi ili sušeni) i madi izdanci ove biljke. Sadržaj eteričnih ulja u estragonu najveći je kratko prije njezina cvata, kada se i beru 20-30 cm dugi izdanci.
Friško ubrani estragon je u francuskoj vrlo cjenjeni začin. Sušen je vrlo aromaičan te ga treba još pažjivije dozirati.
Postoji i tzv. ruski estragon (nikakva posebna sorta , nego samo jedna podvrsta estragona) koji prizvodi sjeme i podnosi hladnoću do -10° stupnjeva Celzija.
Francuski estragon, koji je i sinonim za kvalitetan estragon ne daje sjeme, i osjetljiv je na hladnoću.

Ja sam ga neabavio na letovanju u Bugarskoj.

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar