недеља, 24. март 2013.

Jelo iz testije

Još jedan neobičan recept pokupljen u jednom restoranu u bugarskoj. Reč je o jelu koje se sprema u testiji za vodu, ili kako to oni zovu *stomna*. 



To su glinene posudama, napravljene za jednokratnu upotrbu (od ovih sa slike razlikuju se samo po tome što nemaju šare).

Jelo iz testije (obično se sprema za praznike, kada dolaze gosti).

Potrbene namirnice:

(količine zavise od veličine testije)

- meso (svinjsko, pileće, teleće, jagneće, ovče, može i kombinacije u zavisnosti od mašte),
- crni luk,
- šampinjoni,
- šargarepa,
- kocka za supu,
- paradajz sos,
- ulje,
- mešavina začina,
- bosiljak, ruzmarin ili neki drugi začin (po ukusu),
- čubar (čubrica),
- so, biber

Seckanje:

Meso(a) i pečurke na komade koji mogu da prođu kroz *grlo* testije. Crni luk na sitno, šargarepa na kocke.

Predpriprema:

Meso(a) začinimo po ukusu (so, biber, uz svinjetinu npr. bosiljak, uz piletinu nrp. ruzmarin i td.) i lagano propržimo.

Luk, šargarepu i šampinjone prodinstamo dok ne omekšaju.

Kocku za supu skuvamo prema uputstvu (ko dobro vidi da ga pročita).

Priprema:

U testiju prvo ubacujemo meso. Potom dodajemo luk, pečurke i šargarepu. Dodajemo malo ulja, paradajz sos, začine (čubar i biber, ako meso nije dovoljno slano - proba se pre puštanja - onda i so) i dolivamo malo supe. 

Testija nikako ne sme biti puna! 

Nekakav maksimum je 3/4.

*Grlo* testije (i ono veliko i ono malo - ako ima), zapečatimo testom i na umerenoj temperaturu (180) pečemo oko 2 sata.

Izvadimo i ostavimo sa strane, da čeka goste. Testija dugo zadržava toplotu, tako da gosti imaju fore da kasne.

Kada dođe momenat da se servira (naočigled zaprepašćenih gostiju), testija se lomi (lagano kuckate oštrim delom čekića u krug tri prsta iznad nivoa jela dok ne *otvorite* testiju) i jelo je spremno za konzumaciju.

E, sada nešto o izboru testije. 

Ako ste u mogućnosti da kupite novu - odlično! Ako ne - poslužiće i neka stara. Najvažnije je da je čitava, da zidovi nigde nisu napukli i da im je deblija svuda jednaka (da nemaju oštećenja od udaraca). Zato je dobro zagledajte. Ako uočite napravilne brazde, iako pukotina (još uvek) nije vidljiva ili ulegnuće - tu testiju preskočite.

Odabrana testija je (verovatno) stajala dugo u nekom podrumu, a neretko ima i mirise koji mogu naškoditi jelu. Proplaknite je više puta hladnom vodom, a ako je miris uporan, u vodu dodajte i malo alkoholnog sirćeta. Okrenite je naopačke da se dobor ocedi, a zatim je ostavite da se osuši. Držite je u prostoriji gde spremate jelo.

Prijatno! Javite kako je ispalo!




Нема коментара:

Постави коментар

Komentar