субота, 23. март 2013.

Manastirski paprikaš

U duhu Uskršnjeg posta evo predloga za jedno posno ali veoma ukusno jelo. 
Ovo je moja varijanta, a razlikuje se od originala po tome što se prvi deo sprema u šepri na šporetu, a ne u glinenom sudu u rerni. Ovo stoga što ja (uglavnom) kuvam *na struju*, na jakoj vatri, a glineni sudovi kao što znamo ne podnose to. 

Manastirski paprikaš

Potrebne namirnice:

- 80 gr maslina (ja koristim crne, krupne i tvrde),
- 2 glavice crnog luka,
- 2-3 krompira,
-1-2 šargarepe,
- parče celera,
- 200 gr *arpadžik* luka (pojaviće se uskoro),
- 6-7 šampinjona (više bi pasovala šumska pečurka *lisičara* , ali za nju je još rano - stiže negde pre početka leta),
- 2 paradjza (njega bar ima u radnjama tokom cele godine),
- 3-4 kašike ulja,
- 5-6 zrna bibera,
- veza peršuna,
- so, biber (ovoga puta mleveni).

Seckanje i ljuštenje:

Crni luk, šargarepa, celer i peršun na sitno. Šampinjone na listiće. Paradajz (predhodno oljušten) na kocke. Krompir (predhodno oljušten) na kocke (krupnije od paradajza).
*Arpadžik* oljušten, maslinama izvađene koštice (pošto koristim krupne, ja ih prepolovim; sitinje idu cele).

Priprema:

1. Na ringli

U šeri na ulju propržimo luk, šargarepu i celer. Dodajemo *arpadžik*, masline, šampinjone i biber u zrnu. Posolimo. Sipamo toplu vodu da ogrezne i kuvamo poklopljeno na tihoj vatri dok povrće ne omekša.

2. U rerni

Sadržaj iz šerpe prebacujemo u glineni sud, dodajemo krompir i paradajz (ako treba i vodu), stavljamo u rernu i pečemo (na 180) dok ne bude gotovo (gotovo je kad se krompir skuva, što znači da mu i ne treba baš puno; u orginalnom receptu, pošto se sprema *na drva*, kuva se dok se krompir ne raspadne, za šta treba više vremena). Kada bude gotovo, dodajemo peršun i mleveni biber.

Uz ovo jelo preporučujem hleb sa tunjevinom. Recept nisam isprobao (za testo ide nekakvo sojino mleko, a soju niko u kući ne voli), a možete ga pokupiti na www.serbiancafe.com (u polje za pretragu na sajtu ukucajte *hleb sa tunjevinom*).

Prijatno! Javite kako je isplao!


Нема коментара:

Постави коментар

Komentar