уторак, 5. фебруар 2013.

Svinjetina na saču

U pitanju je jelo iz bugarske nacionalne kujne. 

Pre nego što objavim recept, prvo da razjasnimo dve stvari:

1. Šta se (u bugarskoj nacionalnoj kujni) podrazumeva pod izrazom *sač*?

Pod izrazom *sač* podrazumeva se velika glinena tepsija.


Ima ih u različitim veličinama, a cena im zavisi (naravno) od prečnika i od toga dali želite metalni dodatak (služi samo sa serviranje - prinošenje). Uglavnom kreće se od 300 do 1000 dinara. Prošlog leta sam kupio jedan od najvećih. Nažalost, vema brzo je napukao, pa sam morao da ga bacim. Ipak, spremio sam nekoliko izuzetno lepih jela. 
Glavna caka kod njega je da, pre spremanja, uvek mora da bude dobro nauljen (namašćen), jer će u suprotnom pući. Takođe, ne sme se stavljati na vrelu plotnu, već mora da se postepeno zagreva. Ako je već zagrejan, ne sme se stavljati na hladne ili vlažne površine. Posle spremanja hrane skoro i da se ne pere (ne voli baš vodu). Ostaci hrane se uklone vlažnom krpom, a kada je baš puno prljav može se upotrebiti i sunđer sa sasvim malo sredstva za pranje. Nikako se ne smeju koristiti abrazivna sredstva, niti žica - bilo šta što može da izgrebe površinu.
Ima tu još nekih caka, ali da ne dužim. Ukoliko nabavite sač, a prodavac vam ne da uputstvo šta uraditi pre prvog spremanja hrane - javite mi se.

2. Šta je *čubrica*?

Čubrica je začinska biljka koja ide u skoro svako jelo bugarske nacionalne kujne. Kod nas je poznata pod nazivom *čubar*. U nastavku dajem nekoliko slika:



Kod nas nisam mogao da nađem ovaj začin, tako da umesto njega možete staviti neki od začina koji idu uz svinjetinu (ruzmarin, žalfija, kim pa čak i kleka, ili jednostavno šta se vama sviđa).

Recept (konačno)

Namirnice:

 - 400 gr. svinjskog mesa
 - 1 glavica crnog luka
 - 200 gr. šampinjona
 - 1 šoljica (za kafu) belog vina
 - parče kačkavalja (pošto služi za posipanje već gotovog jela, veličnu odredite sami - u zavisnosti od toga koliko ga volite)
 - ulje
 - so, biber, čubar (čubrica)

Priprema:

1. seckanje

Meso se naseče na komadiće (kao za gulaš), luk na kriške, šampinjoni na listiće (nemojte da ih rendate, nasecite nožem), kačkavalj na sitno rende.

2. priprema

Predhodno (dobro) namašćen (ili nauljen) sač stavite da se postepeno zagreva. Sipajte ulje i (kada se zagreje) stavite meso. Pržite dok malo ne omekša (obično dok ne ispari voda koju je pustilo), dodajte luk, a kada i on omekša, dodajte šampinjone. Po potrebi dolivajte ulje. Kada i šampinjoni omekšaju , sipajte vino i začine, promešajte dobro i pržite ne duže od 5 minuta (ukupno vreme spremanja se ne može odrediti tačno; zavisi od jačine vatre, veličine komada mesa i povrća i td. pa je za spremanje ovog jela ipak potrebno malo iskustva). Sklonite sa vatre i pospite (narendanim) kačkavaljem.

Prijatno! Javite kako je ispalo!

1 коментар:

  1. Zdravo, mi smo kupili njihov sac, treba da ga prvi put upotrebim? Kako da ga spremim, rekki su mi da ga nauljim, i pustim ga da tako pregori. Planiram u rerni.

    ОдговориИзбриши

Komentar