среда, 11. фебруар 2015.

Rolovani batak a la *biva ni za sve*

Na ovaj recep(a)t nalateo sam negde na YouTube i prvo što mi se dopalo je atnosfera u kojoj je frajer spremao jelo: sto, na njemu maleni roštilj i veća radna površina, a u pozadini - bazen u kome se brčkaju kupači (i kupačice, naravno). Muzika trešti, cika i vriska u pozadini, a frajer mrtav ladan sprema rolovane batačiće.

Odmah sam isprobao recept (naravno, u daleko mirnijoj atnosferi) i mogu vam reći, dopao mi se. Dodao sam i prilog, na moj način.

Potrebne namirnice:

- za batake

- 4 bataka,
- 150-200 gr šampinjona,
- topljeni sir (količina po ukusu),
- zejtin,
- so

Što se bataka tiče, preporučujem da uzmete one sa koskom (birajte one tanje) i da ih sami ispanglujete (da budu što tanji), jer ako su oni debeli - od rolovanja nema ništa. Džaba lupanje čekićem, džaba čačkalice - prilikom prženja rulo će se rasturiti. I nikako ne skidajte kožicu! Ona će omogućiti da svi sokovi ostanu unutar rula.

- za prilog

- pakovanje smrznutog graška,
- kukuruz šećerac,
- šargarepa,
- crni luk,
- so,
- biber,
- začini po ukusu.
SECKANJE

Šampinjoni na listiće,


šargarepa na krupno,


crni luk na kolutove.



 PREDPRIPREMA

U doblju šerpu u ključalu vodu sipamo smrznuti grašak, blanširamo 20 minuta. 10 minuta pred kraj dodamo šećerac. Procedimo i ostavimo sa strane.

Batake posolimo i izlupamo ćekićem preko celofana. 


PRIPREMA

U tiganju na vrelom ulju propržimo šampinjone (preoručujem da ulje bude vrelo zato što šampinjoni brže puste vodu, prženje kraće traje i nekako su mi softniji). Odmah dodamo i šargarepu. Tako se postiže dvostruku efekat: šargarepa omekša i da svoj *šmek* šampinjonima.


Kada šampinjoni budu gotovi, vadimo šargarepu i stavljamo sa strane.

Na svaki (izlupani) batak na sredini nanosimo malo šampinjona, preko stavljamo parče sira i uvijamo u rulo.


Pržimo u dubokoj masnoći sa svih strana, dok ne prumeni. Vadimo rula, stavljamo ih sa strane na kuvarski papir da bi se rešili suvišne masnoće.

U masnoći u kojoj su se pržila rula, stavljamo luk i šargarepu i pržimo dok luk sasvim ne omekša. Vadimo, ostavljamo sa strane, a u istu masnoću dodajemo  obareni grašak i šećerac.

Kratko propržimo, dodamo začine i stavljamo kod šargarepe i luka.

Servirano, izgeda ovako:





Prijatno! Javite kako je ispalo.

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar