среда, 12. новембар 2014.

Stari hleb

Kako iskoristiti stari hleb (da se ne baci)?

Na ovo pitanje imate bar stotinjak odgovora. Sve se svodi na nekoliko stvari: stari hleb, preliv, nešto odozgo i (za kraj) nešto *na rende*. Sve ostalo je stvar ukusa ( i mašte).

Evo jedne od varijanti (moja varijanta sa podvarijantama):

Potrebni sastojci:

- stari hleb (prema veličini tave za pečenje, u mom slučaju bio je potrebno nešto manje od celog).
- dve jaja
- dva jogurta (imate i varijantu sa mlekom umesto jogurta; razlikuju se po tome što za rezultat *jogurtske* varijante imate nešto hrskavo i kremasto, a za rezultat *mlečne* varijante nešto više kremasto a manje (mnogo manje) hrskavo).
- malo ulja (ja koristim maslinovo, ali nije nikakva greška ni suncokretovo).
- dimljena slaninica - 10 režnjeva (u luksuznijim varijantama ide pršuta, pečenica i sl., a u siromašnijim neka masnija salama - alpska, butkice u crevu i sl.)
- tvrdi sir (siromašna verzija kačkavalja) - 100 gr.
- začini po volji (u ovoj varijanti išao je mleveni biber, origano, i devisil - so nisam stavljao zato što je slaninica slana, a svoj doprinos daje naravno i sir)

Priprema:

Za početak pleh premažete maslinovim uljem i u njega poređate hleb.


(U nekim varijntama hleb sada poprskaju uljem; ja nisam prskao, misim da bi bilo premasno).

Onda u posudu žicom (dakle ručno) umutite jaja, jogurt, pa dodate ulje i sve začine. 


Sada sadržajem iz posude prelijete hleb,


pa preko poređate slaninicu isečeni na tračice.


Preko svega narendate sir,


pa u prehodno zagrejanu rernu (većina stvari spremam na 150C, pa sam i ovo tako odradio). Pečete dok sir blago porumeni (na jačim temperaturama oko 20 minuta, meni je bogami trebalo nešto više od pola sata). 

Rezultat je ovo:



Prijatno! Javite kako je ispalo!



Нема коментара:

Постави коментар

Komentar