среда, 26. новембар 2014.

Ručak na brzinu

Prvo da odgovorim na vaša pitanja u vezi novoizgrađene Univarzalne baštenske kuhinje (KUB-e).

Gde se stavlja meso na dimljenje?

Stavlja se ovde:


Dakle, sa suprotne strane od ložišta (veća vratanca gore). Unutra se nalazi veliki metalni ram sa rešetkom. Meso može da se kači na rešetku direktno, a može da se oko nje uplete lanac i pomoću kukica kači na njemu. Na taj način može da se određuje visina, odnosno da li želite da meso bude bliže vatri ili dalje, tj. da ga vatra malo *uhvati* ili da se samo dimi.

Može li da se koristi za spremanje kotlića?

Naravno da može. Građevina je poprečno spojena betonskom gredom, u koju je zabetonirana savijena šipka FI14. Na šipku sam zakačio ručno iskovan lanac (u našem kraju se zove *verižnjak*) koji sam iskopao negde na tavanu stare kuće (100% *etno*), tako da može da *ponese* težinu mnogo veću od kotlića.


(Ovo je samo *za sliku*, spremanje kotlića ostavljam za proleće).


E, sada da se vratimo ručku * na brzinu*. Ustvari, kada čovek bolje razmisli, uopšte nije *na brzinu*, pre bi se reklo da je jednostavan za spremanje.

Potrebne namirnice

- Šnicle od svinjskog buta - 12 kom,
- Šargarepa - 5 kom,
- Crni luk - 1 glavica,
- Gustin,
- Ulje,
- Bosiljak,
- So, mleveni biber,

Prepriprema

Šargarepu kuvati dok ne omekša. Šnicle posloti, pobiberiti, pobosiljčiti, pa (preko folije) izlupati čekićem. 

Seckanje

(Skuvanu) šargarepu na četiri dela, crni luk na kolutove, šnicle je (valjda) nasekao mesar.

Priprema

Šnicle uvaljati u gustin, dobor otresti višak i pržiti na zagrejanom ulju dok ne *uhvate rumenilo*. Obično krenem sa ringlom *na trojku*, pa onda smanjim temperaturu, da bih izbegao prskanje.
Na obodima tiganja gde  ima mesta poređati parčad (kuvane) šargarepe i pržiti ih dok ne *uhvate koricu*. Kada ispržimo i šnicle i šargarepu, u istoj masnoći dodajemo kolitove luka i pržimo dok malo ne promeni boju.


Ovo je rezultat. Kao prilog ide pire (začinjen biberom i obavezno muskatnim orahčićem).

Prijatno! Javite kako je ispalo!

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar