Kako iskoristiti stari hleb (da se ne baci)?
Na ovo pitanje imate bar stotinjak odgovora. Sve se svodi na nekoliko stvari: stari hleb, preliv, nešto odozgo i (za kraj) nešto *na rende*. Sve ostalo je stvar ukusa ( i mašte).
Evo jedne od varijanti (moja varijanta sa podvarijantama):
Potrebni sastojci:
- stari hleb (prema veličini tave za pečenje, u mom slučaju bio je potrebno nešto manje od celog).
- dve jaja
- dva jogurta (imate i varijantu sa mlekom umesto jogurta; razlikuju se po tome što za rezultat *jogurtske* varijante imate nešto hrskavo i kremasto, a za rezultat *mlečne* varijante nešto više kremasto a manje (mnogo manje) hrskavo).
- malo ulja (ja koristim maslinovo, ali nije nikakva greška ni suncokretovo).
- dimljena slaninica - 10 režnjeva (u luksuznijim varijantama ide pršuta, pečenica i sl., a u siromašnijim neka masnija salama - alpska, butkice u crevu i sl.)
- tvrdi sir (siromašna verzija kačkavalja) - 100 gr.
- začini po volji (u ovoj varijanti išao je mleveni biber, origano, i devisil - so nisam stavljao zato što je slaninica slana, a svoj doprinos daje naravno i sir)
Priprema:
Za početak pleh premažete maslinovim uljem i u njega poređate hleb.
Na ovo pitanje imate bar stotinjak odgovora. Sve se svodi na nekoliko stvari: stari hleb, preliv, nešto odozgo i (za kraj) nešto *na rende*. Sve ostalo je stvar ukusa ( i mašte).
Evo jedne od varijanti (moja varijanta sa podvarijantama):
Potrebni sastojci:
- stari hleb (prema veličini tave za pečenje, u mom slučaju bio je potrebno nešto manje od celog).
- dve jaja
- dva jogurta (imate i varijantu sa mlekom umesto jogurta; razlikuju se po tome što za rezultat *jogurtske* varijante imate nešto hrskavo i kremasto, a za rezultat *mlečne* varijante nešto više kremasto a manje (mnogo manje) hrskavo).
- malo ulja (ja koristim maslinovo, ali nije nikakva greška ni suncokretovo).
- dimljena slaninica - 10 režnjeva (u luksuznijim varijantama ide pršuta, pečenica i sl., a u siromašnijim neka masnija salama - alpska, butkice u crevu i sl.)
- tvrdi sir (siromašna verzija kačkavalja) - 100 gr.
- začini po volji (u ovoj varijanti išao je mleveni biber, origano, i devisil - so nisam stavljao zato što je slaninica slana, a svoj doprinos daje naravno i sir)
Priprema:
Za početak pleh premažete maslinovim uljem i u njega poređate hleb.
(U nekim varijntama hleb sada poprskaju uljem; ja nisam prskao, misim da bi bilo premasno).
Onda u posudu žicom (dakle ručno) umutite jaja, jogurt, pa dodate ulje i sve začine.
Sada sadržajem iz posude prelijete hleb,
pa preko poređate slaninicu isečeni na tračice.
Preko svega narendate sir,
pa u prehodno zagrejanu rernu (većina stvari spremam na 150C, pa sam i ovo tako odradio). Pečete dok sir blago porumeni (na jačim temperaturama oko 20 minuta, meni je bogami trebalo nešto više od pola sata).
Rezultat je ovo:
Prijatno! Javite kako je ispalo!
Нема коментара:
Постави коментар
Komentar