среда, 21. јануар 2015.

Lepinje *a la biva ni za sve*

Sad, ovo baš i nije moj originalan recept. Sa ovom idejom prvi put sam se sreo na kanalu *24kitchen*. Tamo je australijanka Donna Hay (ima izuzetno jednostavna a ukusna jela) predstavila nešto što bi se moglo nazvazi *jaja u tostu*. Naime, vrlo je jednostavno. Izdubite šest krišaka tost hleba po sredini u obliku kruga, na suvom tiganju, na najnižoj temperaturi pečete sa jedne strane dok ne porumeni, okrenete na drugu stranu i u sredinu kriške sipate jaje. Kada se isprži, okrenete još jednom krišku, kratko tek da jaje *uhvati koru* i - to je to. Posle dodate začine kakve volite. Pravio sam to svom sinu za doručak (doduše dodao sam malo zejtina prilikom pečenja tosta) i dopalo mu se. 

Potom sam u jednom našem recepturniku (*Bakin kuvar* čini mi se) našao malo komplikovaniju varijantu sa zemičkama pod nazivom *Gurmanske moče*. Ideja mi se jako dopla, ali učinilo mi se da su zemičke premale, pa sam umesto njih koristio somun lepinje. I, naravno, dodao začine po svom ukusu.

Potrebne namirnice

- 4 lepinje,
- 12 jaja,
- 3 dl mleka,
- 12 krugova (ili kocki) praške šunke (ako ih mesar seče tanko može i duplo, kao u mom slučaju),
- 200 gr kačkavalja (ja sam stavio tvrdi sir koji mi zovemo kačkavaljem),
- Ulje,
- So, biber, zaćini po ukusu (stavio sam vegatu, origano, bosiljak i malo majčine dušice).

Seckanje

I nema puno šta da se secka. Lepinje na pola, kakčavalj (tvrdi sir) na rende.
Predpriprema

Svakoj lepinji uz pomoć kalupa (ja sam koristio kafansku čašu od 1dl) izdubimo sredinu.


U dublju posudu umutimo 4 jaja, dodamo mleko, začine i sve dobro izmešamo.
Priprema

Svaku lepinju kratko umočimo u predhodno pripremljenu smesu i pržimo u tiganju na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumeni.


 Ispržene lepinje vadimo na tacnu obloženu salvetama da bi upile suvišnu masnoću.


Zatim sve ređamo u pleh za pečenje obložen kuvarskim papirom.


Na lepinje ređamo prašku šunku, praveći udibljenje za jaja.


 Preko praške šunke rasporedimo rendani kačkavalj (tvrdi sir)


 U svako udubljenje razbijemo po jedno jaje.


 Sada sve stavljamo u predhodno zagrejanu rernu (200 stepeni) i pečemo dok se jaja ne ispeku, a kačkavalj (tvrdi sir) istopi.

Rezultat je ovo:





Može za doručak, užinu, pa i večeru. 

Prijatno, javite kako je ispalo.


Нема коментара:

Постави коментар

Komentar