субота, 13. децембар 2014.

Piletina sa topljenim sirom *a la biva ni za sve*

Što se ovog recepta tiče, može se slobodno reći - koliko vrsta topljenog sira, toliko različitih jela. 

Naime, ima (bar) stotinjak vrsta topljenih sireva (meki, tvrdi, polutvdi, dimljeni, prodimljeni i td.), što znači da imate i toliko varijanti ovog jela. Ako se uzme u obzir da i sastojke za prilog možete kombinovati na nekoliko stotina načina - onda je broj varijanti ovoga jela stvarno veliki. U nastavku sledi moja varijanta.

Potrebni sastojci

- pileće belo bez koske - 3-4 kom.,
- grašak - 1/2 kg.,
- kukuruz šećerac - 1/2 kg.,
- šargarepa - 2-3 kom.,
- paprika - 4-5 kom.(raznobojne),
- topljeni sir - 250 gr.,
- maslinovo ulje,
- ulje,
- soja sos,
- beli luk u prahu (može i običan, 2-3 čena),
- ruzmarin,
- crni luk u prahi,
- so,
- mleveni crni biber.




SECKANJE

Šargarepa na tanke kolutove, paprika na kockice, sir na kolutove (ako koristite malo mekši onda na kockice).

PREPRIPREMA

Meso premazati mešavinom maslinovog ulja, soja sosa, belog luka i ruzmarina. Staviti u tavicu, pa u frižider da odstoji nekoliko sati.

Grašak blanširati u poslojenoj vodi dvadeset minuta pošto ista provri. Nagde na pola dodati kukuruz šećerac.


U tiganju na malo ulja propržiti šargarepu i papriku. Začiniti crnim lukom, pobiberiti i posloti po ukusu.


PRIRPEMA

Dno vatrostalne posude premazati uljem pa nasutu (blanširani) grašak i kukuruz šećerac.


Preko poređati marinirano pileće belo.



Oko njega poređati sadržaj iz tiganja, staviti u predhodno zagrejanu rernu (ja pečem na 180C) i peći dok meso ne počne da *hvata boju*. Onda dodati sir.



Peći dok meso ne porumeni, a sir se istopi (ili bar počne da se topi - zavisi od njegove čvrstine).



(Meso svakako okrećem. Prvo je kožica dole, pa kada promeni boju dodam sir i okrenem je da bude gore.)

Prijatno! Javite kako je ispalo!